Aile dizimi akademisi, pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Aile dizimi aynı zamanda sistem dizimi olarak da bilinmektedir. Aile dizimi, karmaşık ilişki sistemlerinde ruhsal çatışmaların nasıl ortay çıktığını ve geliştiğini anlamaya yarayan bir yöntemdir. Bu yöntem Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından geliştirilmiştir. Bert Hellinger’in sistemik aile terapisi ve fenomenolojik psikoloji anlayışı çerçevesinde; bireyin aile bağları arasında gezinerek iç dünyasında ailesiyle barışmasını, kin, öfke, nefret gibi duyguların yok edilmesini ve bu yolla sistemin kilit noktalarını onarmayı hedeflemektedir. Bu noktada aile dizimi akademisinden yararlanılmaktadır. Aile dizimi akademisi pek çok terapist yetiştirmektedir.
Aile Dizimi Nedir?
Aile dizimi, ailenin bir sistem olarak ele alınmasıyla normalde saklı işleyen dinamikleri görünür hale getirmede kullanılan bir terapi yöntemidir. Aile dizimi uygulamaları kişilere, ailelerinden hem genetik kodları hem de ruhsal mirası devraldıklarını göstermektedir. Bu sayede kişiler, bugüne kadar yaşadıkları ve anlamlandıramadıkları bazı korkuların, kaygıların ve başarısızlıkların hatta geçmeyen ruhsal sıkıntıların kaynağını analiz ederek far etme olanağı sağlamaktadır. Yıllardır süregelen depresyonun kaynağı hiç tanımadığınız bir aile üyesinden miras olarak gelmektedir. Aile dizimi ile kaynağı bulunan sorunlar daha kolay ve kısa sürede çözümlenebilir hale gelmektedir.
Aile Dizimi Akademisinde Gerçekleşen Eğitimin Amacı Nedir?
Aile dizimi akademisi tarafından verilen eğitimin amaçları şunlardır:
- Geçmişteki aile içi travmalar ile yüzleşmek,
- Kök ailedeki psikolojik dinamikleri anlamak,
- Korkuların, zayıflıkların, özgüven sorunlarının, öfke ve pişmanlık gibi duyguların yerine kendine güvenen, güçlü duruşa ve kararlılığa bırakmasını sağlamak,
- Kişiyi sıcaklığa ve içsel huzura yönlendirmek,
- Anne-baba olma ve rol karmaşalarının yarattığı etkileri çözmek,
- Terapi için seçilen temsilciler ve kolektif bilinçaltından gelen bilgiler ve duygularla kilitlenmelere sebep olan sorunları analiz edip çözmek
Aile Dizimi Akademisinde Kimler Eğitim Alabilir?
Aile dizimi akademisinde;
- Psikologlar
- Sosyologlar
- Hemşireler
- Psikolojik danışmanlar
- Çocuk gelişim uzmanları
- Sosyal hizmet uzmanları
- Uzman, asistan ve pratisyen hekimler
Eğitim alabilmektedir. Aile dizimi eğitimi, her bir katılımcının kendi aile dizimini oluşturacağı yaşantısal, uygulamalı ve ineraktif bir süreçte verilmektedir. Eğitim müzik, resim ve videolar eşliğinde yürütülmektedir.
Aile Dizimi Akademisinde Verilen Eğitimin İçeriği Nedir?
Aile dizimi akademisinde verilen eğitimin içeriğinde;
- Aile kurumu
- Aile dizimine giriş
- Aile dizimi terapisinin tarihçesi
- Aile sistemi yaklaşımı
- Aile enerjileri
- Bağlanma türleri
- Bağlar ve ilişkiler
- Dengeleyici anne-baba-çocuk ilişkileri
- Alma-verme dengesi
- Evlilik ve ilişkilerin doğası
- Sevgi düzeni
- Kutsal düzen
- Hastalıkların ailevi kökenleri
- Kilitlenme ve kilitlenmeyi çözmek
- Ait olma, dışlanma, suç ve kurtuluş
Gibi konular yer almaktadır. İçerikteki tüm bu konular uygulamalı olarak çalışılmaktadır. Aile dizimi eğitimini tamamlayan uzmanlar, bireylerin sorunlarını kök aile klanı içerisinde bulmaktadır. Sorunu bularak kişileri çözüme kavuşturmaktadır. Böylelikle kişilerin içsel huzurunu sağlamaktadır.