Ailen dizimi uzmanı nedir sorusunun en doğru ve açıklayıcı cevabına sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz. Aile dizimi kavramı, Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından gündeme getirilen bir terapi yöntemidir. Bireyin iç dünyasının, aile sistemi içerisinde anlamlandırılmasına odaklanan terapi sürecini kapsamaktadır. Buna göre aile, yetişkinlikte verilen kararların, şuan ki problem veya çözümler için şekillendirici bir etkiye sahiptir. Aile dizimi terapisi; yetişkin, çocuk, aile, çift kapsamında bireysel veya grup olarak gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte her türlü komutu ve eğitimi veren kişiler aile dizimi uzmanlarıdır. Aile dizimi uzmanları; dizimdeki temsilcileri ve izleyicileri belli bir alan içerisinde konumlandırmaktadır. Uzmanlar, dizimdeki her kişinin rollerinden bağımsız olarak eşit düzeyde fayda görmesine yardımcı olmaktadır.
Aile Dizimi Uzmanlarının Amacı Nedir?
Aile dizimi uzmanı nedir sorusuna cevap verdikten sonra uzmanların amaçlarına da değineceğiz. Aile dizimi uzmanlarının amaçları şunlardır:
- Kişinin geçmişteki aile içi travmalar ile yüzleşmesini sağlamak,
- Kişinin kök ailesindeki psikolojik dinamikleri anlamak,
- Kişilerin korkularının, zayıflıklarının, özgüven sorunlarının, öfke ve pişmanlık gibi duygularının yerine kendine güvenen, güçlü duruşa ve kararlılığa bırakmasına yardımcı olmak,
- Kişiyi sıcaklığa ve içsel huzura yönlendirmek,
- Anne-baba olma ve rol karmaşalarının yarattığı etkileri çözmek,
- Terapi için seçilen temsilciler ve kolektif bilinçaltından gelen bilgiler ve duygularla kilitlenmelere sebep olan sorunları analiz edip çözmek
Kimler Aile Dizimi Uzmanı Olarak Geçer?
Aile dizimi hakkında gerekli eğitim ve sertifikaları alan aşağıdaki meslek grupları aile dizimi uzmanı olarak görev yapabilmektedir. Aile dizimi uzmanı olarak geçebilecek meslek grupları şunlardır:
- Psikologlar
- Sosyologlar
- Hemşireler
- Psikolojik danışmanlar
- Çocuk gelişim uzmanları
- Sosyal hizmet uzmanları
- Uzman, asistan ve pratisyen hekimler
Aile Dizimi Uzmanı Terapi Sürecini Nasıl Yönetir?
Aile dizimi terapisi; yetişkin, çocuk, aile, çift kapsamında bireysel veya grup şeklinde olmaktadır. Bunun için öncelik olarak aile dizimi uzmanı kişinin soy ağacını oluşturmaktadır. Böylelikle kişileri konumlandırması istenmektedir. Daha sonra uzman kişiler, danışanının yaşadıklarını ve sorunlarını göz önünde bulundurarak üzerinde duracağı konuyu belirlemektedir. Önemli olaylar irdelenmek üzere aile sistemine dahil edilmektedir. Sonrasında da danışanın aile bireylerindeki her bir kişi için bir dizime katılan kişilerden temsilciler oluşturmaktadır. Bu temsilciler aileye benzerlikleri doğrultusunda danışanın tercihiyle veya aile dizimi uzmanıyla iş birliği yaparak seçilmektedir. Her temsilci aile dizimi uzmanının yardımıyla bir sandalyeye veya koltuğa geçmektedir.
Danışandan temsilcilerinin oturma düzenini, mesafesini ve yönünü belirlemesini istemektedir. Uzman kişi, danışanının temsilcileri konumlandırma şeklinden duygu ve düşüncelerini anlamaktadır. Danışanın duygularına ve davranış ifadesine odaklanarak farkındalık kazandırmaktadır. Bu şekilde dizim yavaş yavaş sonuca ulaşmaktadır. Aile dizimi uzmanı tarafından terapi, duygu ve düşüncelerin deneyimlerle tutarlı biçimde iyileşmesi ile sonuçlanmaktadır. Aynı zamanda aile dizimi uzmanı uygun gördüğü takdirde dizim yeniden kurgulanmaktadır. Böylelikle dizim tamamlanmaktadır.